Protocol contra els feminicidis “Ens volem vives”

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista.

S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública.El feminicidi és la culminació de les violències masclistes, que és la mort.

 

Sabem que els feminicidis, els assassinats, les violències físiques, són la punta de l’iceberg. El sistema patriarcal i capitalista ens sotmet a les dones, lesbianes i trans a una violència estructural que es present a tots els àmbits de la nostra vida. Sabem, per tant, que els feminicidis no són fets aïllats, sinó un mecanisme mortal de dominació del patriarcat.

Malgrat això, la majoria de mitjans de comunicació continuen informant dels feminicidis com a fets aïllats. Continuen parlant de la «mort», de les «caigudes» de les dones assassinades. Continuen parlant de xifres i estadístiques. Continuen invisibilitzant les dones assassinades i, per tant, invisibilitzen els homes agressors que maten dones, no números. Són còmplices dels homes que assassinen vides, que ens assassinen.

 

Entenem que només si posem aquestes dones al centre podrem desemmascarar l’estructura patriarcal que impacta en les nostres vides i que no sempre acaba en mort. Però si no parlem d’aquestes dones assassinades, elles es perdran en la multitud, en les xifres.3

 

I la violència masclista es perpetua amagada i silencia en l’esfera privada, enlloc d’esdevenir un afer públic i prioritari. També som conscients, per tant, que cal la lluita feminista dia a dia, seguir combatent la violència masclista en tots els seus espais, àmbits i nivells.

Campanya per xarxes socials «Ens volem vives»

 

Per aquests motius, per tal de situar els feminicidis al centre de l’esfera pública i contrarestar alguns mitjans de comunicació, diversos col·lectius van iniciar la campanya «Ens volem vives» via xarxes socials per visualitzar i denunciar cada assassinat masclista. Protocol al qual, com a Casals de Joves, ens adherim i animem a la resta d’agents socioeducatius a sumar-s’hi.

 

Per tant, cada vegada que hi hagi un feminicidi al territori d’actuació de Casals de Joves, es canviaran les fotos de perfils de les xarxes socials i es convocarà, si s’escau, a les concentracions en contra dels feminicidis.

 

Podeu llegir el protocol complet clicant aquí.

 

#EnsVolemVives

———–
1 feminicidio.net fa una primera classificació de tipus de feminicidis al següent article:http://feminicidio.net/articulo/tipos-de-feminicidio-o-las-variantes-de-violencia-extrema-patriarcal

 

2 Definició extreta de l’article «Feminicidis als Països Catalans l’any 2016» de La Directa. Recuperat el 20/12/2016 de: https://directa.cat/actualitat/feminicidis-als-paisos-catalans-lany-2016

 

3 Podeu llegir a Isabel Muntaner (2016). La veu de les dones víctimes de feminicidi al Diari Ara. Recuperat el 07/01/2016 de: http://www.ara.cat/opinio/veu-dones-victimes-feminicidi_0_1500449998.html

Notícies relacionades

Veure totes les notícies