Resolució sobre avortament

Casals de Joves aprova una resolució sobre avortament a la seva Assemblea General

RESOLUCIÓ PEL DRET A DECIDIR DE LES DONES SOBRE EL SEU PROPI COS

 

Que vivim en una societat patriarcal i que això ens afecta en molts àmbits de les nostres vides no és cap novetat. Tanmateix, aquesta realitat es fa més explícita quan els valors conservadors es converteixen en lleis i reformes coactives.

 

És justament això el que ha passat amb la qüestió de l’avortament; no fa masses dies l’actual govern de l’estat va anunciar la seva voluntat de recuperar la norma del 1985, eliminant, per tant, els avenços en materia de drets sexuals i reproductius.

 

En aquest sentit, la norma que encara ara és vigent (aprovada al març de 2010), permet que les dones puguin decidir que avorten de manera lliure, fins a la 14a setmana d’embaraç, així com que puguin prescindir de l’autorització de la família per fer-ho, en cas que tinguin entre 16 i 18 anys i demostrin que el fet de comunicar-ho als pares i mares les pot afectar negativament.

 

Deixant de banda aquí si la norma existent és suficienment justa o no, el que és clar és que retallar-la per limitar el dret de les dones a decidir no la millora, sinó tot el contrari.

 

Hi haurà qui considerarà interessant el debat sobre el moment en què es crea la vida, però, en qualsevol dels casos, és subjectiu i pertanyent a l’àmbit moral. Que se li digui assessinat a l’avortament és, com a mínim, demagògic. I que es digui que les dones menors d’edat no tenen autonomia per decidir sobre el seu propi cos, quan al mateix temps tenen autonomia per decidir casar-se o entrar en un quiròfan és, com a mínim, contradictori.

 

Així que, considerant-nos els Casals entitats feministes, no podem fer una altra cosa que mostrar el nostre rebuig a les propostes de l’actual govern de l’estat, les quals representen un sector de la societat que s’oposa a la llibertat de les persones i que, a més, pretén incidir públicament a partir de postulats i idees pròpies d’una moral religiosa molt concreta, la qual huaria de quedar-se en l’àmbit privat.

 

Des d’una visió positiva de la sexualitat, no serem nosaltres les qui direm que l’avortament és una solució als embarassos no previstos; ara bé, d’aquí a considerar que garantir el dret a avortar és el mateix que promoure els avortaments, hi ha un troç. Com ja hem repetit moltes vegades, des de Casals de Joves apostem per reclamar a les administracions públiques quegaranteixin mesures de prevenció i educació en matèria de sexualitat en les etapes d’adolescència i de joventut i és per això que, davant dels anuncis de l’actual govern, volem continuar reivindicant les mesures educatives i preventives.

 

Així mateix, animem a participar de les mobilitzacions i actes que s’organitzin a favor dels drets sexuals i reproductius de les dones.