Aquest 12-O, res a celebrar!

Cada 12 d’octubre es recorda i commemora la colonització d’Amèrica l’any 1492. És una data que va guanyar força amb el franquisme i el seu interès explícit en exaltar la colonització, l’espoli i el genocidi en nom d’una bandera. Avui, doncs, recordem l’inici de segles d’espoli, de colonització forçada i de genocidi contra part dels pobles indígenes d’Amèrica. Lluny de representar la pluralitat de pobles de l’Estat Espanyol, aquesta data simbolitza l’exaltació de la guerra i del poder colonial.

El 12-O ha esdevingut una jornada que facilita la presència de l’extrema dreta als nostres carrers: nostàlgics del franquisme i grupuscles d’extrema dreta es congreguen als carrers per difondre el seu discurs d’odi amb total impunitat. Sota la connivència d’institucions i polítics, l’odi va obrint-se camí, essent cada cop més present a l’espai i al debat públic.

El feixisme, doncs, ha deixat de ser un mer moviment residual i aïllat: cada cop és més present en el discurs públic, arribant a formar part de governs i essent l’opció majoritària, en múltiples casos. En resposta, des dels moviments antifeixistes s’ha instal·lat la veu d’alarma i s’han articulat moviments de resposta i prevenció davant del creixement i consolidació del feixisme en les nostres realitats particulars.

I ara es desplega un escenari que es portava augurant des de fa anys: els nostres barris i ciutats, els nostres carrers, els nostres espais i la nostra rutina es veuen intervingudes, pertorbades i atacades per un sistema que es nodreix de l’odi, la destrucció, la violència, la desigualtat i l’opressió. Davant aquesta conjuntura, ens cal fermesa i capacitat d’organitzar-nos. Som víctimes d’una herència tardofranquista que no ha arribat a morir i ha continuat intacte en institucions, al debat públic i a bona part de les estructures socials actuals. Sabem de la seva existència i, per això, plantar-li cara ja s’ha convertit en un deure de l’antifeixisme i de l’associacionisme de base.

Som antifeixistes i antiracistes, però també som anticapitalistes i feministes. És per això que, des de casals, mantenim el propòsit ferm de donar suport, participar i promoure l’antifeixisme com a lluita per la transformació social i l’erradicació de desigualtats, de la cultura de la por, de l’opressió i el terrorisme d’estat. Perquè el Feixisme avança si no se’l combat i, per això, des dels Casals de Joves, CREMEM EL FEIXISME!