La Forja reflexiona sobre l’assetjament sexual al carrer

Els dies propers al Dia Internacional per a la No violència contra les Dones i les Nenes són moltes les activitats realitzades per rebutjar qualsevol tipus de violència masclista exercida contra les dones.

Un dels llocs on la violència sexista té més incidència és justament en l’espai públic, en els nostres carrers. Encara avui en dia, es considera normal que una noia que camina rebi dosis de violència sota el que socialment es coneix com “tirar floretes”. Tot i això, aquestes accions, esvaeixen l’espai personal, transformen el cos de les dones en un objecte. Però, tot i que podria semblar que el model patriarcal tant arrelat que tenim és impossible de desfer, cada vegada hi ha més veus que el combaten.

 

Així doncs, el passat 27 de novembre el Casal de Joves La Forja va organitzar el passi del documental “Sólo te he dicho guapa”, amb un debat posterior. Van tenir el plaer de comptar amb la presència de Dagny Romero i Anaïs Duval, membres del col·lectiu Laboratori Malaka i directores del documental.

El documental es basa en una reflexió sobre l’assetjament sexual al carrer, a través d’una sèrie de testimonis de dones i homes, totes i tots diferents, i cadascú amb el seu propi punt de vista.

 

També van comptar amb la presència de la Carla Valle, responsable de Gènere de l’Associació de Casals de Joves de Catalunya que va col·laborar activament al debat.

 

Després de visionar el documental van fer una mica de debat entorn a les qüestions de gènere, sobre la posició de la dona a la societat i la significació del seu propi cos i el que això implica en els llocs públics, en concret al carrer.

 

Van reflexionar sobre el què pot implicar una impugnació pública sobre el cos de la dona per part dels homes en forma del que anomenaríem “floretes” i com aquest és rebut i interpretat per les diferents dones, la significativa freqüència d’aquests fets en relació al pas de la dona pel carrer i sobretot el que hi ha darrera com a sistema.

 

Va ser un debat molt interessant i amb molt bon ambient i esperen poder tornar a organitzar més activitats al voltant dels temes de gènere.