Crisi humanitària de les persones refugiades
La pregunta és: Què podem fer davant la crisi humanitària de les persones refugiades?
REFUGIATS i REFUGIADES, en els últims mesos aquesta paraula s’ha consolidat dins de la nostra cosmovisió fent-nos partícips directes d’una situació que fa anys que es dóna, però ara s’ha fet protagonista de l’agenda política del nostre territori. Hem sentit a parlar de Lampedusa, L’Estret de Gibraltar, Ceuta o les illes gregues de Lesbos escenaris on les accions que allà es desenvolupen s’estan tornant lamentablement comuns.
En la resolució aprovada a l’Assemblea General Ordinària del passat 12 de març, Casals de Joves de Catalunya denunciem que en cap cas els Estats membre han abordat la present crisi des d’un enfocament basat en drets humans i orientat a garantir la dignitat de les persones desplaçades. Ben al contrari, han desobeït la responsabilitat d’acollida derivada de legislació internacional que els obliga, com ara la Convenció de Ginebra de 1951 sobre l’Estatut de Refugiats, la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 i el Conveni Europeu de Drets Humans de 1953.
Alhora denunciem els valors que s’estan transmetent per tal de legitimar les accions polítiques que s’estan duent a terme. Rere la transmissió de inseguretat i la promoció de la identificació del barbarisme amb els pobles del sud s’està fomentat el desenvolupament d’un sentiment d’odi, d’exclusió i de desigualtat entre la selectiva ciutadania europea cap els immigrants del sud.
Plataforma Stop Mare Mortum
Stop Mare Mortum és una plataforma que lluita pels drets de les persones que han de deixar els seus països d’origen, sense fer distinció entre persona migrant i persona refugiada, ja que totes elles es veuen obligades a abandonar el seu país, sigui per salvar la vida que una guerra o una persecució ha posat en perill, sigui per fugir d’una situació econòmica insostenible que també posa en perill la seva subsistència.
El seu treball es basa en dos eixos: la sensibilització i formació i la incidència política. És per això que treballen fent concentracions i mobilitzacions, xerrades i propostes polítiques.
En aquest enllaç ens expliquen les diferents maneres de participar-hi!
#ProuRacisme
La plataforma #ProuRacisme convoca una manifestació aquest dissabte 19 de març a les 17h a Barcelona amb una ruta antiracista. Aquesta mobilització forma part d’una jornada internacional contra el feixisme. el racisme, i la islamofòbia, impulsada per moviments unitaris d’arreu d’Europa.
Lafede.cat
Lafede.cat dedica un apartat especial a la seva web amb un llistat d’ONG que treballen amb l’atenció directa i l’acompanyament a les persones refugiades, idees per fer i eines educatives per treballar ens diferents espais al voltant de la crisi de les refugiades.
Sobre el terreny
Lighthouse Relief és una organització sueca que opera amb voluntaris de tot el món. Proporcionen ajuda d’emergència als refugiats que arriben a l’illa grega de Lesbos, a les costes.
Lesvos volunteers és una pàgina que aglutina informació sobre com anar de voluntari o voluntària a Lesbos. Diversos equips estan treballant a la costa nord. Ells proporcionen als refugiats que arriben en vaixell amb roba seca i sabates, sacs de dormir, menjar, ajuda mèdica, informació, autobusos, etc.