Dia mundial (i desigual) de la Salut
El Dia internacional de la Salut commemora l’aniversari de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que va ser creada l’any 1948
Cada any es tria un tema relacionat amb la salut pública i es fan diverses activitats d’ordre mundial.
L’OMS és un dels organismes recurrents per tal de saber l’estat a la salut de la població del nostre planeta, i que gaudeix d’una connotació de certa neutralitat. Abans de continuar, però, El Crític ens endinsa en aquest organisme per saber qui marca les seves polítiques en l’article Desmuntant la neutralitat de l’Organització Mundial de la Salut
Tanmateix, el 7 d’abril, és una bona data per treure-li el pols a la nostra salut individual i col·lectiva i reflexionar sobre quin model de salut tenim i volem. Aquí van algunes dades al voltant de la salut física i mental. Sobre la medicalització (d’una part molt concreta del món) de la nostra salut, sobre les desigualtats mundials i locals, de la privatització de la sanitat o la precarietat laboral… per començar a pensar-hi.
ALGUNES DADES PER REFLEXIONAR-HI…
PER APROFUNDIR-HI…
Per aprofundir en cadascuna de les dades anteriors, aquí proposem diferents pàgines, articles i recursos per donar-hi voltes!
- Video de Kabua sobre el dia mundial de la Salut
- Guia didàctica de Kabua per treballar el Dia Mundial de la Salut al vostre Casal.
- La pitjor epidèmia. Com la desigualtat social afecta a la salut Global. Espai de reflexió creat al diari d’investigació Sentit Crític per generar consciència i actitud crítica sobre les causes socials i polítiques que provoquen la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat en la manera d’emmalaltir i morir.
- El Diari de la Sanitat es tracta d’una iniciativa sense ànim de lucre engegada per un grup de periodistes amb la intenció de defensar l’exercici d’un periodisme independent i compromès amb la defensa del dret a la salut i el bon funcionament del sistema sanitari públic.
- El sistema sanitari, la salut i la malaltia. Una qüestió de classe, un article de La Directa sobre les conseqüències de la crisi capitalista en el sistema sanitari i la salut pública.
- Com les retallades posen en perill la sanitat pública i, de retruc, afavoreixen les mútues privades? Mira aquest article de la revista digital “Cafè amb llet”.
- Salut entre totxs, un col·lectiu d’autogestió de la salut que proposa tenir espais de reflexió i debat al barri i així poder construir alternatives plegades.
- Àrea de treball de Salut del Consell de la Joventut de Barcelona on hi trobareu guies sobre sexualitat, viatges i salut, alimentació responsable,…
- Banc de recursos de Casals de Joves. Recordeu que teniu tota una sèrie de recursos sobre alimentació, esport, emocions, sexisme, sexualitat al banc de recursos online!
Fareu alguna activitat al voltant d’alguna d’aquestes temàtiques o altres? Envieu-nos un mail a programes@casalsdejoves.org i també en farem difusió!
Salut!