Ampliem els recursos per tractar gènere i sexe!

Decàleg de gènere per a casals de joves i entitats juvenils

Us presentem un nou recurs, un “Decàleg de gènere“, que se suma a “Que la nit no et confongui” (Gots per tractar el sexisme en ambients festius),  “No passaran” (Accés al preservatiu pels i les joves) i  “La recerca del plaer”, l’exposició sobre sexualitat.

 

DECÀLEG DE GÈNERE PER A CASALS DE JOVES i ENTITATS JUVENILS

 

NO A L’ÚS D’UN LLENGUATGE DISCRIMINATORI I SEXISTA:

 

LLENGUATGE: El llenguatge no és quelcom innocu, representa la nostra manera de veure el món. Fes del teu casal un espai integrador en el llenguatge que es parla i que s’escriu.

 

TRENCAMENT DE LA DIVISIÓ SEXUAL DEL TREBALL:

 

TASQUES: És responsabilitat de totes no reproduir els estereotips sexistes lligats a la repartició de les tasques, titllant-les de masculines o femenines segons es cregui convenient. Fes de la teva entitat un espai lliure d’etiquetes on tothom col·labori i aprengui de tot (equips de música, decoració, paperassa, barres, cuina…)

 

L’AMOR NO ÉS L’HÒSTIA

 

VIOLÈNCIA: Més enllà de la violència física hi ha molts altres tipus que es reprodueixen constantment en les nostres relacions i els nostres casals. Detecta-les, combat-les! Símptomes de l’amor insà: gelosia, control, aïllament, assetjament,… tens tot el dret a dir NO! I a no ser còmplice de qui exerceix l’abús. No és incompatible ser discreta amb la vida de les altres i al mateix temps denunciar en veu alta els sintomes de les relacions insanes!

 

PROU COHERSIÓ I PRESSIÓ DELS MODELS ESTÈTICS:

 

ASPECTE FÍSIC: No siguem còmplices d’una societat que pressiona desmesuradament la dedicació i importància que les dones donen al seu aspecte físic: – “què prima que estàs!”, amb això penses sortir de festa? – què diantre portes posat?”,… no ho has sentit mai al teu casal?

 

AMBIENTS FESTIUS:

 

“LA NOCHE ME CONFUNDE”: És fàcil veure com es desmunten els nostres valors ideològics i de gènere quan l’alcohol i la festa hi són presents. Vigila perquè podem tenir molt de discurs après però malauradament seguim reproduint conductes sexistes: aprofitar-nos de la gent borratxa, convidar a noies a beure per lligar, possessivitat, posar música discriminatòria…

 

DISCRIMINACIONS POSITIVES:

 

– EXPECTATIVES: Has pensat mai com s’haurien de sentir les dones que poden entrar gratis a les discos? Contestes o com a pura mercaderia? És lícit deixar-se convidar a copes si allò genera una expectativa de recompensa? És bonic convidar però perd el sentit si es fa amb segones intencions. Alerta amb aquestes situacions!

 

INSULTS PER ORIENTACIÓ SEXUAL:

 

– Què té d’intel·ligent discriminar o fer sentir malament qui no és com tu? Encara és avui vigent insultar per qüestions d’orientació sexual? Vigileu perquè ens creiem que tot això està superat, i res més lluny de la realitat: marica, boyera, que et donguin pel culjulai, calçaces, o dona havies de ser… són expressions a l’ordre del dia a les entitats juvenils.

 

CONDUCTA SEXUAL:

 

Una altra esfera d’alerta és quan parlem de conductes sexuals: Són totes vistes de la mateixa forma? És igualment tractada una dona que viu la seva sexualitat obertament que un home que fa el mateix? Perquè són titllades de putes les dones i de machos els homes? Perquè tothom pensa que els gais han de ser irremeiablement promiscus?

 

Alerta amb això, centrem-nos en La Recerca del Plaer i fem dels casals un lloc obert a totes elles!

 

COEDUCACIÓ:

 

ENFORTIM LA BASE: La coeducació ha de ser la base on treballar per a fer créixer persones amb uns valors compartits, inclusius, no sexistes, més enllà del sexe/gènere que se li assigni a cadascuna. Aprofitem els Casals de Joves com a espais de lleure educatiu idonis per a desenvolupar-la.

 

* La coeducació és una eina bàsica per construir un nou model de ciutadania que ha de fer possible la participació i el desenvolupament de totes les persones. Té com a objectiu promoure una educació que potenciï la igualtat real d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe, així com la integració de la perspectiva de gènere en els continguts d’aprenentatge.

 

PROACTIVITAT AMB EL TEMA:

 

És de vital importància visualitzar i sensibilitzar en la nostra tasca en gènere. Tenir un grup de gènere, de dones, organitzar activitats al casal sobre el tema, o qualsevol altra iniciativa que hi duem a terme, ha de ser vista i reivindicada. Sigui més gran o més petit, aquest és el nostre gra de sorra, és la raó per la que volem canviar les coses.

 

PLANTEJA’T SI AL TEU CASAL SE SENTEN CÒMODES LES PERSONES QUE TENEN UN GÈNERE, ROL, IDENTITAT O ORIENTACIÓ NO NORMATIVA

 

Pensa si totes les persones se senten lliures de ser com són en les activitats del teu Casal i planteja’t si les que habitualment participeu formeu seguiu un mateix patró de conducta. La societat és molt diversa i el Casal hauria de ser capaç de donar cabuda a aquesta diversitat; és així?