Pla de formació de Casals de Joves 2013

Aquí teniu les formacions que ofereix Casals al llarg del 2013

Els Casals de Joves associatius tenim un projecte centrat en la participació activa a la societat. Al mateix temps, però, més enllà d’un espai per la participació i l’autoorganització, entenem que el casal de joves és un espai d’aprenentatge on, a través d’un procés pràctic d’assumpció de responsabilitats, els i les joves aprenem a ser crítics i a proposar alternatives a la dinàmica social més comuna (la del sofà, la del consum en excés o la de la tele com a font única d’informació). És a dir, aprenem a participar activament, en la mesura que ho fem reiterades vegades dins el casal.

Tanmateix, com que l’aprenentatge de ser diferent o de saber fer d’una altra manera no és cosa fàcil, val la pena que ens dotem de les eines necessàries per tirar el projecte associatiu endavant. Si l’associació és l’alternativa, caldrà fer-la funcionar tan bé com puguem perquè els resultats siguin exitosos.
Així doncs, a continuació us presentem el recull de les formacions “joves” pel 2013:

 

JORNADES DE FORMACIÓ I DEBAT, Escola de Participació i Transforma: és l’espai de formació per antonomàsia. Marxem un cap de setmana fora per a reflexionar i aprofundir en temes filosòfics amb dinàmiques, debats i intercanvi d’experiències.

JORNADES ESPECÍFIQUES DELS PROGRAMES FEDERATIUS: espais per la reflexió i l’intercanvi d’experiències entre casals que realitzeu un projecte concret en les temàtiques d’adolescència i secundària o igualtat de gènere.

FORMACIÓ DE MODEL A MIDA: assessorament personalitzat per aquelles entitats que voleu assentar les bases de la vostra entitat i que aprofundir en model i mètode dels casals associatius.

CÀPSULES A MIDA: sessions d’unes 4 hores, en temes concrets que us ajudaran a adquirir més habilitats per al desenvolupament de la vostra tasca associativitat.

CURS MARTA MATA CREIXEMENT (ANTIC CURS DE DIRECTORES I DIRECTORS DE LLEURE ITINERARI JUVENIL) : oferim un itinerari específic pel treball amb joves i basat en el model de Casals de joves associatiu de l’ACJ, dins dels cursos d’estiu que realitza l’Escola Lliure el Sol

Formacions territorials: cada territori de la federació disposa d’un pressupost per a formacions, les quals poden ser de tota mena. El pressupost és de 150€.

 

JORNADES DE FORMACIÓ I DEBAT

ESCOLA DE PARTICIPACIÓ

En l’Escola de Participació aprofundim en el concepte de participació, coneixem el nostre mètode i debatem amb altres casaleros i casaleres. Es l’espai per a poder formar-se en la base del nostre discurs i l’entrada per a participar, més endavant, en les discussions del Transforma.

TRANSFORMA

En el Transforma dediquem els dos dies a aprofundir en una temàtica concreta d’especial interès pels casals per la seva actualitat, controvèrsia o dificultat de treballar en les entitats. El tema es decideix prèviament entre tots el casals amb la intenció d’aprofundir en la una base teòrica del que fem, treballar les habilitats per a la coordinació i direcció d’equips i donar eines per a la resolució de debats interns . És l’espai on es filosofa d’aquelles temàtiques que necessiten temps per l’anàlisi i que influencien a tots els casals d’una manera general. Tot plegat per a conscienciar de la necessitat de fer política.

DATES: 16 i 17 de març 2013
PREU : 15 €
LLOC: Alberg El Masnou Batista i Roca

 

FORMACIONS DE PROGRAMES

JORNADES DE LLEURE I SEXISME
Aquestes jornades impulsades pel programa de gènere de la federació i organitzades pel grup de treball Degenerades. Volen ésser un espai de formació, reflexió i debat sobre la igualtat de gènere. Analitzant com el sexisme, que durant tant de temps ha organitzat la nostra societat, influeix en les nostres entitats i la nostra pròpia manera de relacionar-nos amb d’altres.

DATES: 19 gener 2013
HORARI: de 10h a 19h
LLOC: espai Joves La Fontana
PREU: GRATIX

FORMACIÓ DE MODEL A MIDA
Assessorament personalitzat. Analitzarem els punts forts i febles per a construir conjuntament un pla d’acció que enforteixi la vostra entitat. Parleu amb el vostre tècnic o tècnica territorial per iniciar el procés. Sessions d’unes 4 hores adaptables a les vostres necessitats.

DATES: les que decidiu
LLOC: on decidiu
PREU: GRATIX

 

CURS MARTA MATA CREIXEMENT (ANTIC CURS DE DIRECTORS/ORES ITINERARI JUVENIL)
Amb la idea de sumar-nos al curs que habitualment realitza l’Escola Lliure el Sol del 16 al 30 d’agost per membres d’esplais i agrupaments, volem que hi hagi la possibilitat de parcel•lar-lo, per tal d’ofertar un itinerari exclusiu pel treball amb joves i basat en el model de Casals de joves associatiu de l’ACJ.

Per tant, algunes de les sessions seran separades de l’altre itinerari, dirigit a persones que treballen amb equips responsables de grups d’infants.

DATES: segona quinzena d’agost
PREU: a determinar
LLOC: Cal Mata (Saifores)

 

CÀPSULES A MIDA

Sessions de 4 hores per adquirir habilitats o coneixements d’un tema concret.

1. Com elaborar un projecte educatiu
2. Com fer reunions i assemblees
3. Treball en equip
4. Dinàmiques de grups (resolució de conflictes, com motivar, . . . )
5. Lideratge
6. Saps discutir ?
7. Com finançar els nostres projectes
9. Relacions internacionals
10. Intercanvis internacional
11. La participació
12. L’ acollida i el relleu a les nostres entitats
13. Treball amb adolescents
14. Primers auxilis
15. Educació per la salut (sexualitat, drogues i alimentació)
16. Seguretat i normativa en grans esdeveniments
17. Comunicació i màrqueting associatiu
18. Ús associatiu de les TIC’s
19. Lectura crítica dels mitjans
21. L’MLP, projecte col•lectiu de ciutadania activa
22. Treball en xarxa
23. El gènere a les nostres entitats
24. Gestió econòmica
25. Gestió del temps
26. Els reptes i oportunitats de la diversitat cultural
27. Sou una entitat ECO? Consells per ser més sostenibles
28. Pensa globalment, actua localment: educació pel desenvolupament
29. Pedagogies, corrents i autors i autores de referència: ahir i avui
30. Necessitats educatives especials i atenció a la diversitat
31. Infants i joves en risc
32. Laïcitat quotidiana
33. Educar les emocions

DATES: les que vulgueu
LLOC: on decidiu
PREU: 50€

 

FORMACIONS TERRITORIALS

Les formacions territorials són aquelles que, de manera coordinada, cada territori escull. A banda de les que trobem en el llistat de càpsules a mida, la federació facilita tota mena de contactes per a realitzar formacions que se surtin de l’àmbit del lleure estrictament. Formacions més aviat tècniques, com: imatge, sonorització, treball fotogràfic, etc.

Per realitzar aquestes formacions, només cal posar-se d’acord amb els casals del territori, trobar una data i un lloc i tenir en compte que hi ha un pressupost de fins a 150€ per a realitzar-les.

DATES: les que vulgueu
LLOC: on decidiu
PREU: fins a 150€ per a cada territori

 

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:
Per a més informació o inscripcions poseu-vos en contacte amb la federació: 936011616 | casaldejoves@casaldejoves.org