Les nostres regles

Per una menstruació feminista, ecològica i popular!

Un dia vam descobrir que el 28 de maig és el Dia Mundial de la Higiene Menstrual, un dia que sembla que és per recordar-nos a totes aquelles que menstruem que la nostra regla – igual que els nostres genitals- són una part bruta, lletja i vergonyosa de nosaltres mateixes. Un rebuig sostingut i perpetuat pel patriarcat capitalista que ha evitat que gaudissim dels nostres cossos i s’hagin convertit en un camp de batalla.

Per aquest motiu, des de Casals de Joves de Catalunya, impulsem la campanya “Les nostres regles”, una campanya per posar al centre les nostres menstruacions però amb les nostres normes!, des d’una perspectiva feminista, ecològica i popular.

En la nostra cultura, la menstruació és un tabú que ha evolucionat cap a la invisibilització i l’ocultació. Però creiem que menstruar no pot ser una vergonya social i els nostres cossos no es poden considerar de segona. Perquè menstruem, sagnem, taquem, embrutem, tenyim i, també, acolorim! I, ententem que el menyspreu cap a la regla acaba sent un menyspreu cap als cossos que menstruen. Perquè la menstruació encara continua sent un argument per no confiar en les nostres capacitats o responsabilitats. Per generar la idea que som inestables. Però la regla no pot ser una excusa més per treure valor al que sentim, pensem, diem o fem. Segur que us sona la frase “Segur que tens la regla…”, oi?

Per això, reivindiquem l’educació menstrual, el saber col·lectiu i popular al voltant del nostre cos, de la menstruació i del cicle per recuperar el control dels nostres cossos. Entenem que la menstruació és tabú perquè la nostra sexualitat és un camp de batalla, perquè comprendre’ns ens fa menys manipulables. Perquè conèixer-nos comporta la capacitat de generar canvis socials. Creiem que necessitem reconnectar amb els genitals, amb els nostres òrgans sexuals. Perquè el nostre cos ens dóna pistes que ens permeten endevinar en quina fase del cicle menstrual estem, com són el moc cervical, el coll de l’úter i la temperatura basal , la forma de la panxa, el pes, etc., però, a més, ens pot allunyar que la nostra menstruació sigui, també, medicalitzada.

Perquè la menstruació és percebuda en l’imaginari col·lectiu com un procés que genera dolor. El sistema binari que ha construït el cisheteropatriarcat relega el dolor al rol normatiu de dona, com si la meitat dels cossos del món estiguessin malalts. Però la menstruació també pot ser vista com un espai de salut, de plaer, de vivències i experiències. I és el nostre entorn, el sistema productiu, qui ens fa mal. Perquè, si ens deixessin menstruar sense pressió, no seria bo ni per a l’economia ni per al patriarcat.

Un dels agents que ha ajudat a que aquests relats penetrin a la societat és la publicitat masclista, que construeix la idea que la menstruació s’ha d’amagar. Incideix en el fet que som/estem brutes i ens han d’higienitzar. Però volem que la nostra salut sexual i reproductiva, així com l’avortament o la maternitat, irrompin en l’esfera pública, però que escapin del control de la indústria i del mercat capitalista.

Per això, necessitem trencar mites i tabús, trencar amb les actuals visions al voltant de la menstruació responen als interessos del cisheteropatriarcat i del capitalisme i conéixer les alternatives. Les formes hegemòniques de recollida del sagnat són agressives i tòxiques per als nostres cossos i insostenibles ecològicament. Alhora, els preus són abusius i un luxe per una necessitat que és bàsica.

Reivindiquem que els productes menstruals no poden ser un luxe ni tenir efectes secundaris sobre els nostres cossos. Necessitem que l’educació menstrual posi al centre les nostres vides i els nostres cossos i visibilitzar les alternatives com són el sagnat lliure, la copa menstrual, les esponges marines, les compreses reutilitzables, la roba absorbent, entre d’altres.

#JoTambéMenstruo

#LesNostresRegles

Presentacions de la campanya arreu del territori

La campanya, que estarà activa en els propers mesos, compta amb tres presentacions arreu del territori que constaran d’una xerrada amb la col·laboració de diferents col·lectius feministes i, a més a més, un taller sobre el cicle menstrual i d’autoconeixement per a cossos que menstruen! Us animem a assistir-hi i a compartir plegades les nostres experiències!

DISSABTE 10 DE JUNY, RUBÍ

Plaça de Salvador Allende, Rubí

12h Xerrada “Les nostres regles”

14h Dinar popular

15.30h Ḿonòlegs de la vagina

Al Casal Alternatiu de Joves El Rusk (C/Molí 21, Rubí)

16.30h a 19.30h Taller: Cicle menstrual i autoconeixement a càrrec de Mandràgores . (Taller no mixt, per a persones que menstruen. Cal inscripció prèvia. Màxim 12 persones. Gratuït). Cal fer la inscripció al següent formulari.

DIMECRES 14 DE JUNY, LA GUINEUETA (NOU BARRIS)

Al Mercat de la Guineueta

19h Xerrada “Les nostres regles”

DISSABTE 17 DE JUNY, LA GUINEUETA (NOU BARRIS)

A l’Espai Social de Salut Comunitària Guineueta (Passeig de Valldaura, 135, Bcn)

16h a 19h Taller: Cicle menstrual i autoconeixement a càrrec de Mandràgores. (Taller no mixt, per a persones que menstruen. Cal inscripció prèvia. Màxim 12 persones. Gratuït). Cal fer la inscripció al següent formulari.

DIVENDRES 30 DE JUNY, VILANOVA I LA GELTRÚ

Al Casal Popular de Vilanova (C/Llanza 2, Vilanova i la Geltrú)

12h Xerrada “Les nostres regles”

14h Dinar popular

16h a 19h Taller: Cicle menstrual i autoconeixement a càrrec de Mandràgores. (Taller no mixt, per a persones que menstruen. Cal inscripció prèvia. Màxim 12 persones. Gratuït). Cal fer la inscripció al següent formulari.

* Gràcies a la feina d’il·lustració i disseny de Minuskula i en Milvietnams.