No passaran!

Campanya de promoció de l’accés al preservatiu per a joves, de Casals de Joves de Catalunya

Com és sabut per totes, el món de la salut no s’escapa de l’escenari habitual de crisi, retallades i injustícies cada cop més evidents cap a les classes desafavorides. Si a aquest context li afegim la coordenada “jove”, el desastre esdevé encara pitjor. El jovent actual no compta amb massa poder adquisitiu ara, però tampoc amb cap mena de perspectiva de solvència econòmica a llarg termini. La precarietat econòmica s’ha convertit en quotidiana i en l’única projecció de futur.

 

Mentrestant, ens omplen les orelles amb la història que la salut sexual és un dret bàsic de totes les persones. Tanmateix, de quina salut parlen? És que la prevenció no és salut? És que l’anticoncepció és un privilegi? És que poder fer sexe amb condó és només cosa de persones riques?

 

Doncs sembla que el govern pensa que sí; sembla que l’accés als preservatius és un dret només per una quanta gent, tal i com ho demostra la darrera pujada de l’IVA que se’ls aplica, fins al 21% (percentatge que, a més, correspon productes considerats de luxe).

 

I si a això li afegim l’actual situació de les administracions que fins ara havien generat programes de prevenció i d’ús d’anticonceptius, ens trobem amb una manca de resposta a la necessitat juvenil d’accés als preservatius.

 

Així, les entitats de lleure hem de començar a suplir aquests buits. Reivindiquem-ho!

 

Davant d’aquest allau d’incomprensions l’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya considera que no es pot consentir que es retalli impunement en el plaer de les persones, i per això ofereix aquesta campanya.

La Campanya

 

No passaran! És una campanya que promociona i reivindica el plaer sexual, entenent que aquest plaer no pot estar exclòs de la prevenció i la responsabilitat (gaudeixo avui i demà perquè em protegeixo).

 

També pretén ser una campanya crítica, que pren el NO PASSARAN, com a reivindicació ciutadana que s’estén més enllà del sexe:

 

  • NO passaran! ITS i embarassos no desitjats

 

  • NO passaran! Els que limiten la nostra llibertat sexual

 

  • NO passaran! Els que limiten la nostra sanitat

 

  • NO passaran! Els que limiten la nostra veu

 

La campanya està dirigida als i les joves membres dels casals, així com aquells altres joves propers a les entitats i a les seves activitats.

 

Parlem de preservatius en plural

 

En aquesta campanya no s’han elaborat preservatius femenins perquè Casals de Joves ja disposa de reserves i aquestes tenen menys demanda, però no per això se’l considera menys important. S’ha descartat també l’elaboració perquè des de Casals de Joves s’exerceix una distribució massiva, ja que es considera que en el cas del preservatiu femení cal una formació prèvia més intensa, i un període d’adaptació més gran que amb el masculí.

 

Consells pràctics

 

Distribueix-los i demana’n per:

 

  • Festes Majors (que es noti que les entitats juvenils apostem per festes plaents i segures!)

 

  • Punts d’informació de salut dels casals

 

  • Tancades i sortides

 

  • Festes reivindicatives