La Recerca del Plaer

Recurs que recolza el projecte “Sexaffect” que Actuavallès treballa amb joves de 4t d’ESO de l’INS Joan Àustria de Barcelona

Al mes de setembre de l’any passat, poc abans que comencés el curs escolar, vam rebre a Actuavallès l’oferiment de participar com a formadors en un projecte APS (APrenentatge Servei) dissenyat per la Fundació Pau i Solidaritat, de Comissions Obreres, i amb finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’aprenentatge servei és una metodologia pedagògica que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en què els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Al cas concret del nostre projecte, batejat com a “Sexaffect”, la part d’aprenentatge ha consistit en la realització d’un curs d’educació sexual i afectiva de 13 sessions integrat al contingut curricular de l’assignatura de català dels i les alumnes de 4rt A de l’institut Joan d’Àustria, al barri de la Verneda. La part del servei comunitari consistirà en la dinamització, per part dels i les alumnes que han rebut el curs, de l’exposició “La recerca del plaer”, un material lúdic i pedagògic creat pels Casals de Joves de Catalunya en un procés participatiu on van intervenir més de 100 joves d’arreu el territori.

 

La darrera sessió del curs d’educació sexual va tenir lloc el passat gener, des de llavors, els i les alumnes han estat familiaritzant-se amb els panells de l’exposició i preparant les dinàmiques associades a cadascun d’ells per tal de portar a terme les seves intervencions preventives la segona quinzena del mes de maig.

 

Ahir dimecres, 20 de maig, van “debutar” dinamitzant l’exposició a l’institut Barri Besós pels alumnes de les dues classes de 4rt d’aquest institut. Demà divendres 22 de maig repetiran l’experiència a l’institut Bernat Metge i, dimecres vinent, duran a terme l’intervenció al seu propi institut pels companys dels altres dos 4rts amb la presencia de les càmeres de Btv.