Educar en participació

Una assignatura pendent

El projecte Educar en Participació es materialitza amb la realització d’unes sessions dinamitzades a l’institut que pretén promoure la participació activa de l’alumnat de segon cicle d’ESO. Amb la realització d’aquesta projecte volem remoure consciències, encuriosir, donar l’oportunitat d’experimentar i de disposar d’una vivència participativa per tal de tenir les eines suficients per decidir i formar part activa de la societat, a través de les diferents eines i mètodes de participació.

 

Perquè no és un projecte de participació “qualsevol”? Les persones que el dinamitzen i acompanyen les adolescents són joves organitzades del barri o poble, que formen part del teixit associatiu juvenil, i que es volen implicar en transformar l’entorn des de l’educació i des de la participació en l’entorn més local i proper. Aquest projecte, doncs, pretén promoure el relleu de les entitats juvenils de l’entorn de cadascun dels instituts on es realitza, teixint vincles entre l’educació formal i no formal.

 

Aquest projecte, s’ha realitzat en formats molt diversos: dins l’assignatura Cultura i Valors Ètics, com a optativa, dins algunes hores de tutoria o com a Servei Comunitari. Malgrat això, sempre estem disposats a estudiar plegades la possibilitat d’adaptar-ho a la realitat i necessitats de cada centre.

 

Durant el curs 2023-2024 s’està fent el projecte en diversos casals i barris de la ciutat de Barcelona:

El Casal de Joves de la Prosperitat (Nou Barris) l’està duent a terme a l’Escola Valldaura durant tot el curs, des de ja fa 5 anys.

El Casal de Joves de Sants està fent el projecte a l’institut de Sants des de fa també 5 anys.

El Casal de Joves de Can Ricart (El Poblenou) està realitzant el projecte a l’Institut Quatre Cantons per tercer any en un format instensiu de cinc setmanes.

El Casal de Joves de la Guineueta (Nou Barris) està desenvolupant-lo a l’Escola Jesús Maria des de fa 4 anys al llarg de dos trimestres.

El Casal de Joves Agrupa de Sant Andreu de la Barca s’estrena aquest curs a l’institut Montserrat Roig.

L’EQUIP DE DINAMITZADORES 2021-2022:

 

L’EQUIP DE DINAMITZADORES 2022-2023:

 

L’EQUIP DE DINAMITZADORES 2023-2024: