A l’octubre, per la Despatologització Trans

El passat dissabte 24 d’octubre de 2015 va tenir lloc el Dia Internacional de l’Acció per la Despatologització Trans

Va ser convocada per la Campanya Internacional Stop Trans Pathologization. La proposta per aquest dia i durant tot el mes d’octubre ha estat organitzar accions arreu del món sota el lema “Stop Trans Pathologization – Stop Pathologizing Gender Diversity in Chidhood”.

 

Si fem una mica de memòria, recordarem que l’homosexualitat va ser eliminada el 1973 del DSM (el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Transtorns Mentals) i la OMS la va eliminar com a transtorn mental. Però encara avui les persones transes troben en una situació de marginació molt acusada, marcada per la patologització, a través de l’anomenat transtorn de la identitat de gènere, que és considerat una malaltia psíquica segons la DSM i la CIE de l’Organització Mundial de la Salut.

 

Alhora, la campanya també lluita pels drets sanitaris de les persones trans, per facilitar la cobertura pública de l’atenció sanitària trans-específica. Doncs l’opressió institucional que reben aquestes persones no és abstracta, sinó que és present en el seu dia a dia. Fer-se càrrec de les despeses del procés de transexualització, els obstacles per canviar-se el nom o la menció del sexe en els documents legals, són algunes de les múltiples formes de discriminació que reben les persones trans en activitats ben quotidianes.

I cada dia… Contra la transfòbia!

 

Però més enllà de la demanda d’una igualtat legal, cal anar més lluny, ja que aquesta no suposa la superació total de la marginació.

 

Des dels nostres Casals de Joves i enxarxats amb espais propers podem treballar per combatre la transfòbia. Aquesta, penalitza la falta de correspondència entre el sexe i el gènere i, per tant, castiga les formes no normatives d’identitat de gènere.

 

Així, defensem el dret de poder viure una sexualitat lliure, treballant perquè les nostres joves trenquin amb els estereotips que resulten opressius perquè neguen la pluralitat del grup. Apostant per visibilitzar les problemàtiques de les joves trans sense vicitmitzar-les però sense negar el seu patiment.

 

I, com sempre, mostrem el nostre compromís perquè els Casals de Joves siguin espais alliberats de violència de gènere, sigui com sigui que aquesta s’expressi.

 

Obrim les portes al rotllo!

 

Per uns Casals lliures de sexisme.